Efectele medicamentelor sistemice asupra procesului de osteintegrare al implanturilor din titan

Codul de inregistare
PN-III-P1-1.1-PD-2019-0124

Titlul

Efectele medicamentelor sistemice asupra procesului de osteintegrare al implanturilor din titan

Titlu (Engleza)

Systemic drugs influence on the titanium implant osseointegration

Acronimul proiectului: DRUG IMPLANT

Rezumat

Implanturile sunt utilizate în mod curent la nivel mondial, mai ales în cazul artroplastiei de șold și genunchi. Deși oferă rezultate satisfăcătoare, complicații ale artroplastiei de șold există. Cea mai frecventă complicație tardivă este reprezentată de o fixare deficitară, numită osteoliză aseptică, care produce durere și impotență funcțională. Osteoliza aseptică poate fi prevenită printr-o proces de osteointegrare mai favorabil, reprezentat de apoziția osoasă la nivelul implantului din titan. Medicamente utilizate perioperator cu efect discutabil asupra procesului de osteointegrare, precum heparinele cu greutate moleculară mică, sunt în mod curent folosite în practica clinică. Pe de altă parte, medicamente care au demonstrat un efect favorabil în cazul studiilor pe model animal, precum simvastatina și alendronatul, necesită prezența unor trialuri clinice. Proiectul propune două studii, ambele efectuate pentru prima dată în literatura de specialitate. Primul este reprezentat de un studiu experimental in vivo care studiază efectele diferitelor heparine cu greutate moleculară mică asupra procesului de osteointegrare al tijelor centromedulare din titan pe model animal ovarectomizat. Cel de-al doilea studiu va fi unul clinic, în cadrul căruia se va realiza compararea efectelor simvastatinei și alendronatului în cazul pacienților cu artroplastie totală necimentată de șold. Obiectivul principal este reprezentat de stabilirea medicamentelor cu efect benefic asupra procesului deosteointegrare, astfel reducând rata osteolizei aseptice.

Membrii

Director de proiect: As. Univ. Dragos Apostu

Mentor: Prof. Dr. Doina Piciu

Buget proiect: 246.950 Lei

Rezumatul etapei

În cadrul Etapei I, intitulate „Studiu experimental al efectelor administrării diferiților agenți tromboprofilactici asupra procesului de osteointegrare al implanturilor din titan pe șobolani ovarectomizați”, s-au finalizat activitățile I.1, I.2, I.3, I.4.

În cadrul Etapei II, intitulate ,,Studiu clinic privind comparea efectului simvastinei și a alendronatului în cazul pacienților cu artroplastie totală necimentată de șold pentru coxartroza primară”, s-a finalizat activitatea II.1. Având în vedere contextul pandemic actual, activitățile II.2,
II.3 si II.4 sunt in curs de derularea, cu finalizare partiala. Motivul este scăderea drastică a intervențiilor chirurgicale în cazul pacienților cronici odată cu instalarea pandemiei. În momentul actual, la nivelul Spitalului Județean de Urgență Cluj-Napoca unde se desfășoară studiul, intervențiile chirurgicale în cazul coxartrozei primare sunt sistate complet. Motiv pentru care, directorul de proiect a inceput desfășurarea studiului și într-o altă instituție.

In cadrul Etapei III, activitățile III.1, III.2, III.3 și III.4 au fost initiate si finalizate partial.