UMF
Joi, 28 Ianuarie 2021 10:15

Opt noi proiecte de cercetare câștigate în cadrul competiției PCE 2020

În urma afișării rezultatelor competiției PN III - Program 4 - Cercetare Fundamentală și de Frontieră - Proiecte de Cercetare Exploratorie (PCE 2020), UEFSCDI, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” a obținut finanțare pentru opt proiecte de cercetare în cadrul Domeniului Medicină (6 proiecte din cele 21 finanțate) și Domeniului Biologie și Ecologie (2 proiecte din cele 19 finanțate), în valoare totală de 9.584.155 lei și durată de 36 luni.

Universitatea are onoarea de a găzdui două proiecte cu directori de proiect străini, care doresc să desfășoare activități de cercetare de top în domeniul biomedical în cadrul laboratoarelor noastre, prilej pentru consolidarea unei colaborări de lungă durată și promovarea cercetării românești la nivel internațional.

Prof. Dr. Aaron Ciechanover, Profesor în cadrul Rappaport Faculty of Medicine and Research Institute at the Technion Israel Institute of Technology, Haifa, Israel și Doctor Honoris Causa al Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, câștigator al premiului Nobel în anul 2004 în domeniul Chimiei pentru descoperirea sistemului ubiquitin-proteazom (UPS), urmează să desfășoare un proiect de cercetare fundamentală în cadrul universității noastre cu scopul identificării unei noi componente din calea de semnalizare NF-κB, componentă ce poate fi mai apoi valorificată în tratamentul cancerului. Descoperirile profesorului Aaron Ciecahnover au impact clinic și socio-economic major în hematologie și oncologie, inhibarea sistemului ubiquitin-proteazom fiind aplicată cu succes pentru terapia a aproximativ 100.000 cazuri noi de mielom multiplu în fiecare an la nivel mondial, urmând a fi implementată și în alte patologii.

Prof. Dr. Gabriel Ghiaur, Profesor în cadrul The Johns Hopkins University, Baltimore, S.U.A. și specialist hematolog în cadrul The Johns Hopkins Hospital, spital considerat a fi unul dintre cele mai bune spitale din lume în ultimul secol, urmează să desfășoare un proiect de cercetare translațională în colaborare cu universitatea noastră cu scopul identificării și validării de noi opțiuni terapeutice pentru sindroamele mielodisplazice și leucemiile acute.

Suntem extrem de încântați că avem oportunitatea de a colabora cu asemenea cercetători de mare valoare și că vom putea contribui la dezvoltarea unor noi terapii pentru tratarea cancerului.

Accesat de 874 de ori

Selecție - anunțuri